Klicka på länkarna nedan för detaljerad info om resp öl

Bakalář | Bernard | Bohemia Regent | Březňák | Budějovický Budvar | Černá Hora | Chodovar | Eggenberg | Ferdinand | Gambrinus | Herold | Holba | Janáček | Ježek | Klášter | Konrad | Kozel | Krakonoš | Krušovice | Litovel | Lobkowicz | Novopacké Pivo | Opat | Ostravar | Pernštejn | Pilsner Urquell | Platan | Polička | Postřižinské Pivo | Poutník | Primátor | Radegast | Rebel | Rychtář | Samson | Skalák | Starobrno | Staropramen | Strakonický Nektar | Svijany | Vyškovské Pivo | Žatec | Zlatopramen | Zubr |


TJECKISK ÖL


I Sverige bedömer vi öl i tre kategorier – sötma, beska och fyllighet. Det gör tjeckerna också, men de har ytterligare en kategori, pitelnost - drickbarhet. Om en öl har en hög drickbarhet innebär det för en tjeck att när man har druckit en, två tre, fyra öl är man fortfarande sugen på en till. Förmodligen är det en av anledningarna till att tjeckerna dricker mest öl per capita i hela världen, 160 liter per person och år.


Dessutom brukar man i Tjeckien tala om Říz, ett svårförklarat uttryck som jag valt att översätta som ”bett”. En ale har t.ex. oftast inte så mycket říz. I princip har det med kolsyrehalten att göra men också om ölen har en uppfriskande karaktär.

Stamvörtstyrka – Halten jäsbart socker i stamvörten. Vörten är det man får efter att ha blandat malt, vatten OCH HUMLE.


Výčepní – Om det står så på flaskan du köpt är det vad tjeckerna kallar en tia. Det vill säga att den har stamvörtsyrkan 10 . Det är alltså inte alkoholhalten som hos tiorna normalt ligger på ca. 4%.


Ležák – Betyder att det är en tolva. Tolvorna brukar ligga på ca. 5% alkohol. Den svagaste tolvan i landet är faktiskt pilsner Urquell med sina 4,4%


Speciál – Alla öl som har en alkoholhalt på mer än 6 procent.

Mikrobryggeri – Ett bryggeri som inte säljer sin öl till återförsäljare utan allt säljs på plats. Oftast har man ingen fyllningslinje.

Industribryggeri – Ett bryggeri som tappar sin öl på flaska och/eller fat. Ölet går att köpa i butiker eller på krogar

Eurobier – Karaktärslöst, överkolsyrat smaklöst öl oftast från olika bryggerigiganter. Hittas ofta på barer vid grekiska badstränder. Carlsberg, Heineken etc.

High gravity brewing – Man brygger ett förhållande starkt öl och späder sedan ut det med sodavatten. Billigt snabbköpsöl som man kan köpa i Tyskland för 5 spänn halvlitern görs på det här sättet och de flesta stora bryggerikoncerner använder det också.

Výčepák – Ett yrke som förmodligen bara finns i Tjeckien och möjligen Bayern. Det är en man som bara har till uppgift att hälla upp bira.

Saazhumle – Den särskilda humlen som odlas i Žatecdistriktet i västra Böhmen. En humleart med en mjukare beska vilket gör att man är tvungen att använda mer av den än om man använder andra humlesorter. En av anledningarna till den tjeckiska ölens särart.

Hospoda – En tjeckisk institution som det är svårt att överskatta betydelsen av. Bäst översatt som krog, men med betoning på att det serveras öl där. Oftast är det så att varje hospoda serverar ett sorts öl eller öl från ett bryggeri eftersom bryggerierna betalar krogarna för att bara servera deras öl.

Mörkt öl – Mörkt öl anses av någon obegriplig anledning vara omanligt i Tjeckien och serveras följaktligen inte lika ofta, även om i princip alla krogar har ett mörkt alternativ. "Mörkt öl är bara för kvinnor som vill ha större bröst" är t.ex. en av åsikterna jag hört.

Tjeckisk öl är en sgb – Det innebär att tjeckisk öl är en skyddad geografisk beteckning jfr. Champagne. EU har alltså beskrivit vad en öl skall innehålla och hur den skall tillverkas för att få kalla sig tjeckisk öl.